Mäntsälän seurakunta

Blogi -arkisto

29.11.2017 8.00

Kun aasi töitä haki

Sanna Ylä-Jussila, kehitysvammaistyön pastori

”Mä en ole koskaan tajunnut tätä ensimmäistä adventtia. Me aletaan odottaa joulua ja Jeesuksen syntymää, mutta tossa tekstissähän Jeesus on jo ihan aikuinen! Sanna-pappi, miten nää jutut oikein liittyy toisiinsa?” Näin tivasi minulta eräs leiriläinen, kun olimme viettäneet yhdessä ensimmäisen adventin jumalanpalveluksen.

Eipä tainnut tuo leiriläinen olla ensimmäinen, joka on tätä pohdiskellut. Ensimmäisen adventin tekstit eivät tosiaan kerro joulunodotuksesta tai raskaana olevan Marian vatsan pyöristymisestä, vaan niissä aikuinen Jeesus ratsastaa Jerusalemiin pääsiäisjuhlille kansan huutaessa tien varsilla hoosiannaa. Miten nämä jutut liittyvät toisiinsa, mietin itsekin, ja sitten löysin ainakin yhden yhdistävän tekijän. Sillä on harmaa karva, suuret korvat ja neljä kaviota. Se on sitkeä eläin, jota myös itsepäiseksi väitetään. Sinä iltana kerroin leirillä tarinan aasin työnhausta.

Aasi oli vailla töitä. Se tutki aitaan kiinnitettyjä ilmoituksia avoimista työpaikoista. Siellä haettiin hevosta faaraon hoviin kantamaan korkea-arvoisia ihmisiä, kameleita vaativalle erämaavaellukselle ja norsua sirkukseen tekemään temppuja. Kun aasi pääsi työhaastatteluun asti, kaikki paikat oli jo täytetty. Eipä kukaan tällaista arkista aasia kaipaa hommiin, tuumi aasi surullisena. En minä ole niin kaunis kuin hevonen, niin sitkeä kuin kameli tai niin ihmeellinen kuin norsu. En minä mitään työpaikkaa saa. Silloin kylältä kuului huuto: “Nyt tarvitaan apua! Tarvitaan joku kantamaan odottavaa äitiä Betlehemiin! Hän ei jaksa kävellä koko matkaa itse!” Aasi sai tuon tehtävän. Ja niin kuin me tiedämme, hänen tehtävänsä oli tärkeä. Tärkeämpi kuin mikään muu tarjolla olleista töistä. Aasi sai kantaa Jeesuksen äitiä Mariaa. Aasien suku sai palvella Jeesusta myös vähän ennen hänen kuolemaansa, mutta se on jo toinen tarina…

Ensimmäisen adventin kantava ajatus on ”kuninkaasi tulee!”. Ja miten hän tulikaan…? Hän ei tullut maallisten kuninkaiden lailla. Hän ei syntynyt hoviin loiston ja kullan keskelle, vaan vaatimattoman tallin oljille. Hän ei ratsastanut kaupunkiin ylväällä sotaratsulla, vaan aasilla, vaatimattomalla työjuhdalla. Kuninkaamme tulee, mutta hänen valtansa ei ole tästä maailmasta. Ja siitä meitä muistuttaa arkinen harmaa aasi.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi