Blogi -arkisto

8.2.2017 8.00

Mikä on sinun hintasi?

Tänä iltana käpertyessäni lasteni viekkuun tunsin pakahduttavaa onnea ja seuraavassa hetkessä huomasinkin kuiskailevani kummankin pikkumurun korvaan, kunnes toinen heistä kummasteli: ”Miks sä aina sanot meitä aarteiksi? Eihän me mitään kultakolikoita olla!”

Oli vaikea pukea sanoiksi se, mitä lapseni minulle merkitsevät ja heidän nukahdettuaan jäin miettimään aarteitani. Miten voisin mitata heidän arvoaan? Sehän olisi yhtä mahdotonta kuin lakata hengittämästä ja jatkaa elämistä.

Viime sunnuntaina tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi Yhteisvastuukeräyksen kuvaten kaikkialla maailmassa näkyvää ilmiötä: ”Ihmiskaupassa ihminen ja ihmisyys ovat pelkkää kauppatavaraa. Se on ihmisarvon syvää loukkaamista.” Muutama viikko aiemmin silmiini osui Facebookissa linkattu artikkeli, jonka mukaan Suomessa kävi ilmi viime vuonna ennätysmäärä ihmiskauppaa – virallisissa tilastoissa nuorin uhri oli vain 13-vuotias. Lienee sanomattakin selvää, että monessa muussa maassa tilanne on käsittämättömän paljon pahempi.

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta ohjataan joka vuosi sekä Suomessa että muualla maailmassa tehtävään työhön oikeudenmukaisemman elämän puolesta. Vuonna 2017 keräyksen kautta autetaan Suomessa ihmiskaupan uhreja sekä ihmisiä, jotka ovat vaarassa joutua kauppatavaraksi.

Pinta-alaltaan lähes neljä kertaa Suomea pienempi Jordania on ottanut vastaan epävirallisten arvioiden mukaan yli miljoona pakolaista, kolmanneksi eniten koko maailmassa. Yli puolet heistä on alle 18-vuotiaita. Yhteisvastuukeräyksestä saaduilla varoilla tuetaan Syyriasta sotaa paenneiden nuorten koulutusta ja toimeentuloa, mikä ennaltaehkäisee altistumista ihmiskaupalle ja muulle hyväksikäytölle.

Moni Mäntsälässä toimiva yritys on jo lähtenyt talkoisiin mukaan. Muun muassa Cotoon on suunnitteilla musiikkipainotteinen ilta 31.3. ja ensi sunnuntaina 12.2. klo 11–14 seurakuntakeskuksessa pidettävässä Talviriehassa esiintyy keräyksen hyväksi paikallinen taiteilija Maddaleena. Paljon muutakin ohjelmaa on tarjolla. Kutsun sinua mukaan yhteisvastuuseen, tule paikalle tai lahjoita vaikkapa lippaaseen!

Nita Laine

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi