Blogi -arkisto

28.6.2017 8.00

Peileinä

Tänä keväänä ja kesänä Järvenpään kaunis maalaismaisema Vanhankylänniemellä on tullut tutuksi harjoitellessamme ja esittäessämme kesäteatterissa Hella Wuolijoen klassikkoa Niskavuoren nuori emäntä. Näytelmän tarina on koskettava kuvaus yhteisöstä, jolla on yhteinen salaisuus, yhteisöstä, jossa yksilöt joutuvat punnitsemaan valintojaan ja tutkimaan itseään löytääkseen oikean polun niin monien joukosta. Ohjaaja, Lija Fischer, halusi näytelmään monia kohtauksia erilaisten peilien kanssa. Ne symboloivat tarvetta nähdä itsensä erilaisten ihmisten kautta.

Me rakennumme yhteydestä. Näemme itsemme eri valossa, erilaisissa rooleissa, erilaisten ihmisten yhteydessä. Kokoontuessamme hiljattain näytelmän ensi-illan jälkeiseen illanviettoon olivat nauru ja itku herkässä. Parhaimmillaan teatteri on lähellä olemista, erilaisten tunteiden jakamista ja suostumista epävarmuuteen, onnistumisiin ja yhdessä rakennettuun kokonaisuuteen, joka on suurempi kuin siitä koostuvat palaset.

Mitä seurakunta yhteisönä on parhaimmillaan? Entä pahimmillaan? Näkyykö meissä pyyteetön rakkaus ja armollisuus toisiamme kohtaan niin kuin Jumala sen tahtoisi ilmenevän? Hän on tarkoittanut meidät elämään toistemme yhteydessä. Sellaisessa yhteydessä, joka rakentaa, parantaa ja tuo esiin sekä koetun elämän kivut että kaiken sen onnen, ylitsevuotavan ilon ja kiitollisuuden lahjoista, joista elämä on suurin.

Nita Laine

diakoni