Blogi -arkisto

4.1.2017 8.00

Uusi vuosi, uusi työ, uudet asiat

Uusi vuosi tuo tullessaan ajatuksen vanhan taakse jättämisestä, paremmasta huomisesta ja pidettävistä lupauksista. Minulle uusi vuosi tuo paljon uusia asioita, kun aloitin Mäntsälän seurakunnassa seurakuntapastorina joulukuun puolessavälissä. Opiskelijaelämä jäi taakse ja elämä pappina on alkanut.

Uusi vuosi aloittaa ajanlaskun taas alusta. On tammikuu, kesälomaan on vielä aikaa ja lupauksien lunastaminen alkaa. Uudet asiat, annettujen lupausten pitäminen ja vanhasta irti päästäminen vaativat kuitenkin työtä. Moni muutos vaatii aikaa, itsekuria ja tekoja tapahtuakseen. Uudet asiat vaativat opettelua, toistoa ja kärsivällisyyttä. Osan uusista asioista voimme itse valita, osa tulee lupaa kysymättä. Kuinka moneen uuteen asiaan yhdellä ihmisellä riittää voimia?

Omassa työssäni niin moni asia on uutta. Innostavia, pitkään odottamiani asioita, jotka tarvitsevat valmisteluaikaa. On uusien tietokoneohjelmien opettelua ja uusien ihmisten kohtaamista samalla kun vanhoja tuttuja asioita on vähemmän. Uudet asiat vievät aikaa ja energiaa, mutta myös antavat: uusia näkökulmia, ideoita ja iloa sekä jaksamista. Ja tämä on vain vaihe, jossain vaiheessa uudet asiat muuttuvat tutuiksi ja vanhoiksi.

Jouluna vaalimme usein perinteitä, uutena vuotena etsimme uusia asioita tehtäväksi. Perinteistä parhaista kuitenkin kannattaa pitää kiinni. Sopivassa suhteessa turvautua vanhaan ja tuttuun ja omien voimien rajoissa tutustua uuteen ja ihmeelliseen.

Kaiken uuden edessä, nyt uutena vuotena ja ihan kaikkina elämän päivinä meille kuitenkin vakuutetaan, että Jeesus Kristus on sama eilen, tänään ja ikuisesti (Hepr.13:8). Kirkkovuodessa uudenvuodenpäivä on Jeesus-nimen päivä. Nimi Jeesus tarkoittaa ’Herra on apu, Herra pelastaa’. Nimi on lupaus, pysyvä lupaus siitä, että Jumala on meitä varten joka päivä ja on meidät pelastava.

Itse tekemiemme lupausten pitäminen on vaikeaa, välillä mahdotontakin. Muutoksen edessä saatamme taipua ja jotkut uudet asiat vaipuvat unholaan. Ja näin saa tapahtua, eikä siitä kuulu soimata itseään liikaa. Kun taas jaksaa, niin voi yrittää uudelleen. Jumalan lupaus kuitenkin on ja pysyy, eikä riipu onnistumisistamme tai epäonnistumisistamme. Uusi vuosi onkin hyvä aloittaa luottamalla Jumalan lupaukseen, ja jättää omat lupaukset taka-alalle.

Siunattua uuden vuoden alkua ja armollista Herran vuotta 2017.

Kaisa Kahra

vs. seurakuntapastori, rippikoulutyö