Mäntsälän seurakunta

Blogi -arkisto

5.12.2017 8.00

Monia armorikkaita vuosia 100-vuotias Suomi!

Päivi Laalo, rovasti

Satavuotissyntymäpäiviä ei yhden papin työuralle ehdi kertyä kovin monia. Muutamia kuitenkin. Ihmiselämässä sata vuotta on melko lailla se maksimi, johon hyvissä olosuhteissa ja hyvillä geeneillä varustettuna voidaan päästä. Ehkä siksi tuota otsikon onnentoivotusta ei monissakaan satavuotisjuhlissa aina ääneen lausuta.

Omalle itsenäiselle isänmaalle, 100-vuotiaalle Suomelle, voisimmeko parempaa toivotusta lausua? Se muistuttaa siitä, kenelle viime kädessä kiitos maamme vapaudesta ja itsenäisyydestä kuuluu ja minkä varassa se jatkossakin tulee olemaan. Vanhan testamentin sanoin: ”Kun syötte itsenne kylläisiksi, kiittäkää Herraa, Jumalaanne, siitä hyvästä maasta, jonka hän on teille antanut. Varokaa unohtamasta Herraa, Jumalaanne. Älkää siis kuvitelko, että olette omin voimin ja omilla kyvyillänne hankkineet itsellenne tämän vaurauden.” (5.Moos.8:10-11, 17)

Hyvinvointi ja vauraus, tieto ja tekniikka helposti sokaisevat meidät. Ne voivat saada unohtamaan Jumalan ja saada meidät luulemaan, että kaikki, mitä on saavutettu, on yksinomaan kansakunnan omien ponnistelujen tulosta, ilman kaikkivaltiaan Jumalan myötävaikutusta ja siunausta aikaansaatua. Toki omia ponnistelujakin on tarvittu ja ne ovat painuneet syvälle kansakunnan muistiin. Talvi- ja jatkosodan vuosina maamme vapaus ja itsenäisyys olivat vakavasti uhattuina, ja isänmaamme säilyttämiseksi edeltävät sukupolvet maksoivat kalliit lunnaat. Me saamme kiittää heitä siitä uhrista, jonka he ovat maamme hyväksi antaneet. Heille oli selvää, että ylivoimaisesta vihollisesta selvittiin Kaikkivaltiaan Jumalan avulla.

Tänään meitä kutsutaan turvautumaan Kaikkivaltiaan Jumalan armoon ja rakentamaan maatamme niin, että lapsemme ja lapsenlapsemme voisivat olla kiitollisia sukupolville ennen heitä. Ja että myös heillä säilyisi ymmärrys siitä, että isänmaan menestyminen on Jumalan siunauksen ja varjeluksen varassa.

Kiitos Jumalamme, kun annoit kauniin maan,

annoit jylhät metsät, loit vedet virtaamaan.

Kiitos sisukkaasta työstä isien, kiitos isänmaasta ja kohtaloista sen.

Virsi 581:1


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja