Blogit

5.9.2018 8.00

Diakonialla juhlapäivä arjen keskellä

Timo Naapuri, diakoni

Perjantaina 31. elokuuta Suomessa vietettiin ensimmäistä kertaa kirkon diakonian viran päivää. Diakoniatyöntekijät ovat kirkon työntekijöitä, jotka auttavat eri-ikäisiä ihmisiä arkielämän ongelmissa, jotka liittyvät esimerkiksi talouteen, yksinäisyyteen, sairastumiseen, ihmissuhteisiin tai elämänhallintaan. Mäntsälässä järjestimme Ankkurin matalankynnyksen kohtaamispaikassa avoimet ovet ja myös Mäntsälän diakonian historia oli nähtävillä.

Ensimmäinen diakonissavihkimys Suomessa oli 146 vuotta sitten. Tuolloin diakonissaksi vihitty sisar Matilda ja hänen jälkeensä tulleet olivat kehittämässä sairaanhoitoa ja diakoniaa sekä avaamassa naisille työmahdollisuuksia kirkossa. Mäntsälä sai ensimmäisen diakonissan 91 vuotta sitten. Diakoniatyöntekijät ovat tekemisen, kuuntelemisen ja auttamisen mestareita kukin omilla lahjoillaan. Itse olen saanut olla osallisena Mäntsälässä diakonian historiaketjussa kohta 20 vuotta. Diakoniatyöntekijöiden vastaanotolla ja kotikäyneillä näkyy yhteiskunnan ja poliittisten päätösten vaikutukset ja kansalaisten eriarvoistuminen sekä pahoinvointi hyvinkin nopeasti.

Diakoniatyössä reagoidaan nopeastikin muuttuvaan avun tarpeeseen. Moni kirkon aloittama asia on siirtynyt kuntien vastuulle mutta aukkoja on yhä. 1990-luvun lama-aika käynnisti diakoniatyön kautta ruokapankit ja velkaneuvonnan. Nykypäivänä tehdään paljon yhteistyötä eri viranomaisten kanssa. Sisarten sairaanhoidollisesta työstä luovuttiin, mutta se on yhä tärkeää ydinosaamista ja ehkä tulevaisuudessa haastaa diakoniakenttää vielä enemmänkin.

Diakoniatyöntekijät ovat ”tosielämän supersankareita”, joskin liian usein hiljaisia puurtajia. Diakoniatyön tarkoitus on lähimmäispalvelun lisäksi Jeesuksen esimerkin mukaan puolustaa ihmisten oikeuksia ja tuoda kuulluksi niiden ääni, joita ei muuten kuulla tai jotka ovat heikoimmassa asemassa. Diakoniatyöntekijät toimivat kristillisen vakaumuksen pohjalta armon, oikeudenmukaisuuden ja hyvän tekemisen puolesta.

Raamatusta työn lähtökohtia ovat kertomukset laupiaasta samarialaisesta sekä Jeesuksen kultainen sääntö. Diakonia kuuluu koko seurakunnalle. Mäntsälässäkin on paljon niitä ihmisiä, jotka toimivat lähimmäisten vapaaehtoisina auttajina ja vierellä kulkijoina jakamassa taakkoja ja iloja Kristuksen palvelijoina. Haluamme antaa julkisesti kiitokset kaikille diakoniatyötä tehneille vapaaehtoisille ja entisille työntekijöille. Jatketaan yhdessä. Haasteita riittää tulevaisuudessakin.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *