Blogit

14.6.2017 8.00

Hola! Moro!

1. Mooseksen kirjan mukaan oli aika, jolloin ”koko maailma käytti samoja sanoja ja puhui yhtä kieltä”. Ihmisen ahneuden takia yhteisen kielen aika päättyi ja maailma täyttyi eri kielistä. Se kieli, mitä puhumme ja ymmärrämme, määrittää meitä. Kieli on osa identiteettiämme, se erottaa ja yhdistää meitä. Yhteisen kielen avulla voimme tuntea kuuluvamme joukkoon ja ilman sitä saatamme jäädä ulkopuolelle yhteisöstä.

Kirkon ja uskon kieli on melkein oma kielensä. Toisille tuttua ja toisille vierasta. Kesän rippikoulut ovat alkaneet ja jatkuvat aina elokuuhun asti. Rippikoulussa kirkon ja uskon kieltä opetellaan yhdessä. Nuorille annetaan työkaluja ja sanavarastoa pohtia itse omaa uskoaan ja suhdettaan Jumalaan. Ei lyödä Raamatulla päähän, vaan kerrotaan mm. mitä kaikkea Raamatussa opetetaan, mitä Jeesus teki, mikä on Pyhä Henki ja miksi maailma luotiin. Näihin liittyy vaikeita sanoja: pyhä kolminaisuus, sovitus, sakramentti ja paljon muuta. Näitä käydään läpi ja yritetään ymmärtää. Rippikoulussa ja seurakunnan toiminnassa opettelemme ja opetamme kristinuskosta ja uskon kielestä, ettei kukaan jäisi ulkopuoliseksi yhteisen kielen puutteen takia.

Uskosta puhuminen ja opettaminen eivät kuitenkaan kuulu vain kirkon työntekijöille. 500 vuotta sitten Martti Lutherin mielestä ihmisten piti saada lukea Raamattua ja kuulla jumalanpalveluksessa Jumalan teoista (kirkon kieli oli silloin latina) äidinkielellään. Uskonasioista puhuminen kuuluu siis tavalliselle kristityllekin.

Sunnuntaina juhlittiin Pyhää Kolminaisuutta. Meillä on yksi Jumala, joka on ilmoittanut itsensä ihmisille Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Isä loi maailman, Poika pelasti maailman ja Pyhä Henki puolustaa meitä maailmassa. Pyhä Kolminaisuus on itselleni yksi haasteellisimmista asioista, mistä opettaa rippikoulussa. Kuinka yksi voi olla kolme? Me ihmiset olemme keksineet vajavaisia selityksiä yrittää ymmärtää kolminaisuutta, kuten yksi ihminen voi olla äiti, tytär ja sisko, kaikkea samaan aikaan. Ehkä tänä kesänä puhumme nuorison tämän hetken hittilelusta, fidget spinner – sormihyrrästä. Se on yksi lelu, jossa on keskiosa, mitä pidetään sormien välissä ja kolme kärkeä ja sitten sitä pyöritellään. Yhdessä on kolme, ja niin on Jumalassakin. Pyhä kolmiyhteinen Jumala Sinua siunatkoon!

Kaisa Kahra

seurakuntapastori vs.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Nimimerkki