Mäntsälän seurakunta

Blogit

29.8.2018 8.00

Kiitos menneestä ja tästä hetkestä

Päivi Säämänen, vs. Uudenmaan kehitysvammaistyön pappi

Olen syntynyt ja kasvanut Pohjois-Savossa. Kesälomalla kävin kotikylällä ja mieleeni jäi erityisesti serkun luona vierailu. Tuolla kyläreissulla joimme päiväkahvit navetan vintillä. Lehmät oli myyty jo aikoja sitten ja nyt navetan vintti oli muuttunut kahvipaikaksi. Paikka oli iso ja sinne oli kerätty paljon vanhoja tavaroita ja myös pöytiä tuoleineen. Siellä oli rukki, kangaspuut, vanhoja talousastioita, tekstiilejä, kansallispuku ja valokuva-asetelmia. Paikka oli kaunis ja viehättävä ja viileä vaikka ulkona oli helle. Serkkuni sanoikin, että paikka on hänen leikkimökki, vaikka hän onkin jo isoäiti.

Kun istuimme kahvipöydässä, muistelimme meille yhteisiä tärkeitä ihmisiä jotka ovat jo kuolleet. Heidän käden töitä näimme ympärillämme esimerkiksi nyplätyt liinat ja tuohesta tehdyt esineet. Monet heistä olivat olleet taitavia käsistään ja tehneet raskasta työtä maatiloilla. Jos heitä ei olisi ei meitäkään olisi olemassa. Kerroin oman lapsuuteni elämästä samalla seudulla kotitilalla. Virikkeinä olivat mielikuvitus ja muutamat lelut, sisarukset ja naapurin lapset muutaman kilometrin päässä. Myös kotieläimet olivat tärkeitä. Harmaa kissa, oma nimikko lehmä Kirjo ja lampaat.

Keskustelimme myös maaseudun nykyisestä tilasta. Kyläkaupat ja kyläkoulut häviävät ja palvelut ovat yhä kauempana. Mutta talkoohenkeä on olemassa ja kun lähdetään kauppaan, kysytään myös naapurin vanhukselta, tarvitseeko hän jotain kaupasta. Kun lähdin jatkamaan matkaa, rukoilin ja kiitin menneistä sukupolvista ja heidän työstään. Tiedän että he turvasivat Jumalaan. Rukoilin myös, että osaisin auttaa muita ihmisiä pienillä teoilla.

Päivi Säämänen

vs. Uudenmaan kehitysvammaistyön pappi


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja