Blogit

19.4.2017 8.00

Pääsiäisen lahja

Pääsiäisen viettoon liittyy monenlaisia perinteitä. Usein nämä perinteet siirtyvät sukupolvilta seuraaville. Omat lapseni ovat usein pohtineet, miksi meillä käy pääsiäisyönä pääsiäiskukko, joka munii suklaamunia ja herkkuja pöydälle jätettyihin pipoihin. Kuulemma monissa muissa perheissä vierailee pääsiäispupu. Olen sitkeästi pitänyt kiinni siitä, että meillä käy kukko, ei pupu. Joka vuosi asiasta keskustellaan, mutta kukko ei pupuksi muutu. Olen kuullut usein lapsilta, kuinka epäloogistakin se on, että mukamas kukko munisi. Eihän se ole edes mahdollista!

Vahvaan kukkoperinteeseen löytyy syynsä. Omassa lapsuudessani kukko tuli aina pääsiäisyönä. Illalla jännitti käydä nukkumaan, kun tiedossa oli, että jossain vaiheessa kukko käy keittiöön jätettyjen pipojen luona. Aamulla oli ilo ylimmillään, kun päästiin avaamaan yllätysmunia.

Lapsena ei tullut pohdittua, miksi pääsiäisen viettoon kuuluvat yllätykset ja miksi yllätyksiä saadaan juuri pääsiäisaamuna. Tai miksi yllätykset ovat usein juuri pääsiäismunia. Pääsiäismunien historia ulottuu vuosituhansien taakse. Muinoin germaanit palvoivat maanviljelyksen jumalaa, jonka symbolina oli muna. Kevään rituaaleihin kuului munien uhraaminen viljapelloille, jotta saataisiin hyvä sato. Eräs legenda kertoo myös siitä, että Maria Magdalena luovutti keisari Tiberiukselle punaiseksi värjätyn munan, joka symboloi Jeesuksen uhriverta ja ylösnousemusta. Nykyäänkin pääsiäismuna symboloi uutta elämää ja ylösnousemusta.

Perinteet ovat tärkeitä ja niistä on hyvä pitää kiinni, mutta perinteiden taustalla olevaan symboliikkaan on hyvä tutustua. Pääsiäisenajan yllätysten, lahjojen ja perinteiden taustalla on pelastuksen ja elämän lahja; lahja, jota suurempaa ei voi oikein edes ajatella. Pääsiäisen sanoma kertoo meille kaikkein suurimmasta rakkaudesta. Jumala rakasti meitä kaikkein suurimmalla rakkaudella antamalla oman poikansa kuolla julmasti ristillä, jotta me ihmiset saisimme lahjana iankaikkisen elämän. Pääsiäisaamun suurin lahja on ylösnousemuksen ihme.

Siunattua kevättä toivottaen

Riikka Näätänen