Mäntsälän seurakunta

Blogit

21.11.2018 8.00

Pienten parhaaksi

Tarja Meijer, varhaiskasvatuksen pappi

Eroperheen etäisä on ahdistunut ja epätoivoinen tilanteessa, jossa hänen entinen puolisonsa tekee kaikkensa tuhotakseen lasten välit rakastavaan isäänsä. Äidin manipuloiva käytös on lyhyessä ajassa vieraannuttanut lapset isästään. Tuntuu, että mitkään toimenpiteet eivät takaa lapsille molempia rakastavia vanhempia, joita he kipeästi tarvitsisivat.

Äiti on huolissaan lapsensa voinnista. Aikuiset eivät ole kyenneet kitkemään pitkään jatkunutta kiusaamista, joka on aiheuttanut lapsen elämässä monia ikäviä muutoksia. Äiti on tehnyt kaikkensa, ja varmasti enemmänkin, taatakseen lapselleen kasvurauhan.

Tilanteita elävästä elämästä, vuoden 2018 Suomessa. Äärimmäisen surullista, raskasta, kipeää ja joskus toivotontakin. Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11. Vaikka lasten elinolosuhteet maassamme ovat monessakin mielessä huomattavasti kohentuneet, yhä tarvitaan tällaista päivää. Lasten oikeuksien päivä muistuttaa aikuisia siitä, että meidän tehtävämme on taata jokaiselle lapselle turvaa ja rakkautta, koti ja perustarpeet, kasvurauha. Lapsi tarvitsee rakkautta ja rajoja turvalliseen kasvuun – erityisesti vaikean perhetilanteen keskellä. Lapsella on oikeus olla lapsi.

Joku oli laittanut työpaikkansa seinälle post-it -lapun: Jumalan rakkaus ylittää kaiken. Hätkähdyttävää, pysäyttävää. Arjen musertama ärähtää: ai miten niin? Miten joku voi tosissaan sanoa noin? Mieleeni nousee kuva Jumalan rakkaudesta hyökyaaltona, joka pyyhkii kaiken yli. Sellainen rakkaus tuhoaisi, ei hoitaisi. Kaiken ylittävä Jumalan rakkaus onkin ehkä sitä, että ihmiselle moni asia on mahdotonta, mutta Jumalalle kaikki on mahdollista. Kyseessä ovat ihmistä suuremmat voimat ja vallat. Ristinpuulla kärsinyt ja kuollut, ylösnoussut Vapahtaja, antaa Jumalalle suuren tuskan kokeneen ja läpikäyneen armahtavat kasvot. Ne kasvot ovat niin rakastavat, että muut vallat ja voimat kalpenevat niiden rinnalla. Kun Kristuksen kasvoihin katsoo, saa siitä uutta voimaa ja toivoa. Jumalan rakkaus tuo toivoa ja lohtua vaikeaankin elämäntilanteeseen, siksi se ylittää kaiken. Jumalan rakkaudesta toivotonkin voi saada toivoa, sillä Jumala kutsuu meitä toimimaan oikein ja edistämään kaikenlaista hyvää, erityisesti pienten ja tarvitsevien parhaaksi.

Tarja Meijer

varhaiskasvatuksen pappi


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi