Blogit

7.2.2018 8.00

Sinä olet riittävän hyvä

Piia Muurikainen, varhaiskasvatuksen ohjaaja

”Äiti, mä en halua mennä kouluun, kun siellä on tylsää.” ”Ei siellä ole tylsää, täytyyhän kouluun nyt mennä!” ”On siellä, en halua mennä enää ikinä sinne!” ”Kuules nyt, koulunkäynti on lapsen velvollisuus, ja me maksamme veroja, jotta voisit käydä koulua.”

”Äiti, mä en halua mennä kouluun, kun siellä on tylsää.”  ”Sinusta koulussa on tylsää, et haluaisi mennä sinne.” ”No niin on, se Make aina nimittelee mua.” ”Et halua mennä kouluun, koska Make nimittelee sinua ja sinusta se on kurjaa.” ”Joo, se pomottaa ja mun täytyy aina tehdä niin kuin se sanoo.” ”Et pidä siitä, että hän pomottaa. Se ei ole sinusta reilua.” ”Ei ole. Mutta voisinhan mä yrittää etsiä jonkun toisen kaverin.” ”Toisen kaverin etsiminen on hyvä idea.”

Yllä kaksi kuvitteellista esimerkkiä siitä, miten keskustelu lapsen kanssa voisi edetä. Ensimmäisessä aikuinen tarjoili järkisyitä, jälkimmäisessä kuunteli lasta aktiivisesti ja sanoitti hänen tunteitaan. Lapsi löysi itse ratkaisun pulmaansa ja koki, että hänen tunteillaan on merkitystä. 1970-luvulla psykologi Thomas Gordon pohti, miten hän voisi parantaa ihmisten välisiä vuorovaikutussuhteita. Hän kehitti Toimiva Perhe-kurssin, joka sittemmin on laajentunut moneksi vuorovaikutuskurssiksi. Vaikka Gordonin menetelmä ei sinällään ole kristillinen, hänen pääperiaatteensa ovat hyvinkin kristillisiä; Jokainen on hyväksytty omana itsenään, jokaisen tunteita kunnioitetaan, jokaisella on oikeus tulla kuulluksi ja oppia avoimuuteen omien tunteiden ilmaisemisessa.

Olin viikko sitten parin työkaverin kanssa Toimiva Perhe –ohjaajakoulutuksessa. Sain jälleen kerran huomata, että yksinkertainen asia ei ole niin helppoa. Meillä monella vanhemmalla on lapsuudenperheestä opittuja toimintatapoja, jotka eivät aina ole kovin hedelmällisiä. Toisaalta oli hienoa huomata, että on mahdollista myös oppia uusia tapoja toimia. Joka aamu on armo uus, kuten virressä sanotaan.

Seurakunnan varhaiskasvatuksessa yhtenä tärkeänä osa-alueena on vanhempien rinnalla kulkeminen ja vertaisuus. Toimiva Perhe on yksi menetelmä matkalla siihen. Seurakunnan iankaikkinen sanoma ”Sinä saat anteeksi, sinä olet arvokas juuri tällaisena, sinä olet Jumalan silmissä kaunis” on sitä, mitä haluamme kaikessa toiminnassamme tuoda esiin. Siksi tänäänkin; Sinä olet hyvä ja kaunis, riittävän hyvä äiti tai isä lapsillesi. Ja jos aina ei siltä tunnu, sinulla on lupa olla keskeneräinen ja etsiä apua ja tukea vanhemmuustehtävääsi. Jumala kanssasi!

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *