Blogit

30.8.2017 8.00

Sydämen kyllyydestä suu puhuu

Pieni lapsi oppii vähitellen puhumaan. Hän havainnoi ympäristöään ja matkii muita ihmisiä. Kielen oppiminen on monimutkainen tapahtuma ja vaatii monia valmiuksia ja aisteja. Opitun kielen avulla voimme oppia lisää asioita, olla yhteydessä toisiimme, kertoa kuulumisiamme ja toiveitamme.

Joskus kielen kehitys häiriintyy jostakin syystä ja puhe ja sen ymmärtäminen jää vajavaiseksi. Tällöin on käytettävä apuvälineitä, viittomia tai selkokieltä. Selkokieli on nimensä mukaan selkeää kieltä. Lauseet ovat lyhyitä ja vältetään vaikeita sanoja tai ainakin pyritään selittämään ne. Joskus kuvat ja symbolikuvat auttavat ymmärtämistä.

Olen kehitysvammaistyön papin sijaisena ja selkokieli on tullut itselleni tutuksi viime aikoina. Autismi vaikeuttaa kommunikointia ja on löydettävä keinot jolla voin saada yhteyden henkilöön jolla on tämä kielen ymmärtämisen ja puheen tuottamisen jonkinasteinen vaikeus. Viime kesän rippikoululeirillä koin iloa, kun yhteys tällaiseen nuoreen löytyi.

Ensi sunnuntain evankeliumissa Jeesus kertoo puhumisesta. ” Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu.” Matt. 12:33-37. On tärkeää tiedostaa, mitä sanoja käyttää. Sanoilla ja puheellamme saamme paljon hyvää aikaan. Voimme tervehtiä toista iloisesti, rohkaista ja puhua hyvää toisista. Tai sitten voimme tehdä puheella paljon pahaa. Juoruta, loukata tai haukkua toista. Jeesuksen sanat ovat tosia: ”Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu.” Pyritään siis puhumaan hyvää toisistamme. Hyvät sanat kantavat hedelmää ja pelastava monen päivän.

Kun pidän kirkkohetkiä tai ryhmiä toimintakeskuksissa, ryhmäkodeissa tai kirkossa ei aina puhe riitä. Raamatun kertomuksia tai muita kertomuksia kertoessa on hyvä olla mukana erilaisia havaintomateriaaleja. Kuvia, kankaita, lyijyjalkanukkeja, esineitä jne. Näin kertomus tulee ymmärrettäväksi.

”Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu”.  Ja samalla tuota sanoessani puristan isoa punaista, pehmeää sydäntyynyä sydäntäni vasten. Tänään haluan toivottaa sinulle hyviä sanoja. Haluan toivottaa sinulle Jumalan siunausta.

Päivi Säämänen

vs. Uudenmaan kehitysvammaistyön pappi