Blogit

3.1.2018 8.00

”Tähtönen taivahan osoita tie”

Päivi Säämänen, vs. Uudenmaan kehitysvammaistyön pappi

Minua on aina kiinnostanut lukea tekstejä, jotka kertovat tähtitaivaasta ja avaruudesta. Pari vuotta sitten ilmestyi kirja Avaruus, tähtitaivaan ihmeitä selkokielellä. Selkokieli on yleiskieltä yksinkertaisempaa kieltä, jonka sisältöä, rakennetta ja sanastoa on helpompi ymmärtää. Se on avuksi henkilöille joilla on vaikeuksia ymmärtää tavallista yleiskielistä tekstiä.

Kirjassa on vastauksia moniin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Tähtien ja tähdistöjen lisäksi tutustutaan aurinkokuntamme planeettoihin, galakseihin ja avaruustutkimukseen. Paljain silmin näkyy noin 2000 tähteä. Tähdet näyttävät taivaalla pieniltä valopisteiltä, mutta todellisuudessa ne ovat valtavia kaasupalloja. Niiden sisällä tapahtuu ydinreaktioita, joista vapautuu energiaa ja se taas saa tähdet säteilemään. Tähdet eivät ole ikuisia vaan ne syntyvät, elävät elämänsä ja kuolevat. Niiden ikä saattaa olla miljoonia tai miljardeja vuosia.

Loppiaisena puhutaan myös tähdestä. Itämaan viisaat miehet, tähtien ja pyhien kirjoitusten tutkijat näkivät taivaalla uuden, kirkkaan tähden, jota he läksivät seuraamaan. Tähti johdatti heidät Beetlehemiin, vastasyntyneen Jeesus-lapsen luo. Tietäjät, joita kutsutaan myös kuninkaiksi, toivat lapselle kalliita lahjoja. Loppiaisen virsissä kuvataan, kuinka tuo tähti on Jumalan sana, Raamattu, joka johdattaa meidät Vapahtajan luo.

Mitä me voimme tuoda Vapahtajalle lahjaksi? Vain oman itsemme. Jeesus lähettää meidät toistemme luokse pitämään toisistamme huolta ja tässä työssä voimme käyttää kaikkia niitä lahjoja joita olemme saaneet. Joku on hyvä laittamaan ruokaa, joku on hyvä kuuntelemaan, joku osaa hoitaa sairaita, joku on musikaalinen. Jokaisella on oma lahjakkuutensa.

Ihmeellistä on Jumalan huolenpito. Sitä kuvaa Psalmi 8: 4-5. ”Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä jotka olet asettanut paikoilleen- mikä on ihminen! Kuitenkin sinä häntä muistat. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin pidät hänestä huolta.”

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi