2.8.2018

Mäntsälän kirkko tiekirkkona kesällä 25.6.–2.8.

Tiekirkko

Mäntsälän kirkko on avoinna tiekirkkona 25.6.–2.8.2018 maanantaista torstaihin kello 11–16 ja sunnuntaisin klo 11–18. Jumalanpalvelus on sunnuntaisin kello 10. Kirkon museohuone on avoinna ja opas on paikalla kirkon aukioloaikoina. Kirkkoon pääsee pyörätuolilla huoltorakennuksen puolelta. Kesähelteillä virvoitusta kävijöille tuo kirkon eteisessä oleva mehutarjoilu.

Mäntsälän kirkonmäellä on ollut kirkko jo vuodesta 1585. Nykyistä punatiilistä vuonna 1866 käyttöön vihittyä kirkkorakennusta edelsivät kolme puukirkkoa, jotka sijaitsivat hieman alempana, nykyisen hautausmaan kohdalla. Kirkko on suunniteltu Suomen intendenttikonttorissa arkkitehti E.B. Lohrmanin johdolla. Tyypiltään rakennus on länsitornillinen pitkäkirkko. Kirkkosalin pituus on 40 metriä ja istumapaikkoja kirkossa on noin 1500.

Alttaritaulu on saksalaisen Bernhard Reinholdin maalaus ”Paimenten kumarrus” vuodelta 1861. Se kuvaa Jeesuksen syntymää. Taulun yläreunaan on kirjoitettu katkelma jouluevankeliumista: ”He lähtivät kiireesti ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä”.

Kirkossa on 35-äänikertaiset urut, jotka on rakentanut Kangasalan Urkutehdas vuonna 1968. Koiviston kirkosta pelastettu kullatusta pronssista Pietarissa tehty 36-haarainen kattokruunu valaisee kirkkosalia. Krusifiksikoristeisen messinkisen kastemaljan, jota kannattelee kolmen enkelin muodostama teline, on tehnyt kuvanveistäjä Heikki Varja vuonna 1957. Varjan käsialaa on myös alttaria koristava risti.

Sakastin yläpuolella toisessa kerroksessa sijaitsee museohuone. Museohuoneen vuosisatoja vanha esineistö yhdessä kirkon ja hautausmaan kanssa valottaa kiinnostavalla tavalla Mäntsälän seurakunnan ja samalla koko paikkakunnan historiaa. Sen päänähtävyytenä voi ikänsä ja taidokkuutensa puolesta pitää myöhäiskeskiaikaista piinattua Kristusta eli Tuskien miestä esittävää puuveistosta.

Kirkkoon, museohuoneeseen ja hautausmaahan voi tutustua myös osoitteessa mantsalanseurakunta.fi/panoraamakirkko. Hautausmaan esitteen saa mukaansa kirkon eteisestä. Esitteeseen on merkitty monia kiinnostavia kohteita hautausmaalla.

Lisätietoa: Kirkko, Museohuone, Mäntsälän kirkon panoraamakuvat