Vihkiminen

Vihkiminen tai avioliiton siunaus voidaan toimittaa kirkossa, kappelissa, kotona tai muussa sovitussa paikassa. Tiedustelut kirkon varauksista ja muista vihkiajoista tehdään kirkkoherranvirastosta päivystävältä papilta arkisin klo 9-13 p. (019) 560 7528.

Kirkko, kappeli ja muut seurakunnan tilat ovat vihkitoimituksia varten maksuttomia. Seurakunnan tiloja on mahdollisuus vuokrata erikseen hääjuhlaa varten.

Vihkimisiä suoritetaan aina sovittuna ajankohtana, mutta kuten tiedetään, kesälauantait ovat suosituimpia vihkipäiviä. Mäntsälän kirkossa kesäisin lauantaivihkimisiä toimitetaan klo 14 alkaen ja talvella klo 15 alkaen.

Vihkitoimituksen kulku

Vihkitoimituksesta käydään vihkivän papin kanssa toimituskeskustelu. Tuossa yhteydessä sovitaan toimituksen kaavasta, jonka yksityiskohtiin hääpari saa vaikuttaa. Häiden musiikista sovitaan papin ja/tai kanttorin kanssa. Vihkimisen keskeisenä hetkenä on kysymysten esittäminen. Kysymysvaihtoehtoja on kaksi, joista hääpari saa valita. Nämä ovat:

1. "Kaikkitietävän Jumalan kasvojen edessä ja tämän seurakunnan läsnä ollessa kysyn sinulta, NN, tahdotko ottaa MM:n aviomieheksesi/aviovaimoksesi ja osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä?"
2. "Jumalan edessä ja tämän seurakunnan läsnä ollessa kysyn sinulta, MM, tahdotko ottaa NN:n aviovaimoksesi/aviomieheksesi, olla hänelle uskollinen ja rakastaa häntä hyvinä ja pahoina päivinä, aina kuolemaan asti?"

Vihkiminen voidaan toimittaa myös pienimuotoisesti, esimerkiksi ristiäisten yhteydessä tai vain hääparin kesken. Vihkimisessä tulee olla kuitenkin paikalla aina kaksi todistajaa.

Morsiusmessussa vihkimisen lisäksi vietetään ehtoollinen, johon osallistuvat hääpari ja halukkaat vieraat. Messu etenee jumalanpalveluskaavan mukaisesti, johon sisällytetään itse vihkiminen. Halutessasi viettää vihkimisen morsiusmessuna, kerro toiveestasi heti vihkimisaikaa varatessasi.

Voit tutustua vihkimisen kaavaan tarkemmin kirkkokäsikirjan sivuilla.