Kasteen kulku

Kastetoimituksessa on tietty kaava, jonka yksityiskohtiin kasteperhe saa vaikuttaa. Ennen kastetta käydään toimittavan papin kanssa kastekeskustelu, jolloin tutustutaan toimituksen kulkuun tarkemmin. Kastetoimituksen tekstien lukemisiin ja rukouksiin voivat osallistua esimerkiksi kummit, sisarukset tai isovanhemmat. Isosisarukselle voi olla myös tärkeänä tehtävänä vauvan pään kuivaaminen.

Kasteen kaava

Virsi

Alkusiunaus

Johdantosanat

(Psalmi)

Kysymykset tai kehotus

Ristinmerkki

Rukous

Raamatunluku Mark.10:13-16 (Tekstin voi lukea joku läsnäolevista)

Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta hän koskisi heihin. Opetuslapset moittivat tuojia, mutta sen huomatessaan Jeesus närkästyi ja sanoi heille: »Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.» Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.

Puhe

(Virsi)

Kastekäsky

Uskontunnustus

Kaste

Siunaaminen (Pappi siunaa lapsen vanhempien ja kummien kanssa.)

Kastekynttilä (Pappi sytyttää kastekynttilän)

(Virsi)

Yhteinen esirukous (rukouksen voi lukea pappi tai voidaan käyttää esim. seuraavaa rukousta yhteisesti)

P  Rakas taivaallinen Isämme. Kiitämme sinua siitä, että olet ottanut NN:n lapseksesi,   seurakuntasi jäseneksi ja iankaikkisen elämän perilliseksi. Ole aina lähellä häntä ja anna armosi ja rakkautesi hänelle turvaksi.

Äiti tai isä:

Kiitämme sinua lapsestamme. Anna meille vanhemmille rakkautta ja viisautta, niin että osaisimme kasvattaa häntä tahtosi mukaan. Pidä hänestä huolta koko elämän ajan. Anna kotiimme anteeksiantavaa ja rohkaisevaa mieltä. Auta meitä vaikeuksissa niin, että eläisimme lähellä toisiamme ja sinua.

Joku kummeista:

Auta meitä kummeja hoitamaan tehtäväämme niin, että ystävyytemme tähän lapseen kasvaisi ja lujittuisi. Opeta meitä olemaan perheen tukena kristillisessä kasvatuksessa ja etsimään yhdessä sinun apuasi.

Joku sisaruksista:

Kiitos tästä pikkusiskosta/pikkuveljestä. Kiitos siitä, että saamme kasvaa yhdessä. Auta meitä pysymään aina läheisinä toisillemme.

Joku isovanhemmista:

Kiitän sinua tästä lapsenlapsesta. Kiitos, että saamme nähdä hänessä luomistekosi ihmeitä. Varjele häntä kaikkina päivinä. Anna meidän kokea yhdessä iloa, läheisyyttä ja hellyyttä. Ole meidän turvanamme.

P  Taivaallinen Isä. Kiitos, että kuulet rukouksemme. Jätämme tämän lapsen ja itsemme sinun haltuusi. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden.

Isä meidän

Siunaus

Virsi

Kastevirsiä

Kasteen yhteydessä lauletaan yleensä kaksi virttä. Toiveiden mukaan toimitukseen voidaan kuitenkin sisällyttää useampikin virsi ja myös laulu- tai musiikkiesitykset ovat mahdollisia.

Virret voidaan valita vapaasti, mutta tässä muutamia suosittuja kastevirsiä.

490, 492, 499, 503, 971