Hautausmaa

hautausmaa

Mäntsälän hautausmaa on aina sijainnut kirkonmäellä, todennäköisesti 1500-luvun lopulta lähtien, jolloin ensimmäinen kirkko rakennettiin.

1820-luvun lopulla ja 1890-luvulla tosin keskusteltiin uuden hautausmaan perustamisesta, mutta molemmilla kerroilla muutto jäi lopulta toteutumatta.

Laajennettu hautausmaata on sen sijaan useaan otteeseen. Tällä hetkellä pinta-ala on 6,5 ha. Hautauksia on vuodessa n. 130, ja niistä n. 40 % on uurnahautauksia.

Mäntsäläseuran kotiseutupolku osa 4: Kirkko ja hautausmaa esittelee kirkon ja hautausmaan aluetta.

Historian siipien havinaa

Vanhoine hautoineen ja muistomerkkeineen Mäntsälän hautausmaa on kulttuurihistoriallisestikin merkittävä kohde, jossa ovat läsnä niin paikallishistoria kuin maamme vaiheet.

Niistä yhdestä raskaimmista muistuttaa Ilmari Wirkkalan suunnittelema sankarihauta-alue kirkon pääsisäänkäynnin tuntumassa.

Sankarihauta-alue

sankarihauta

Ilmari Wirkkalan suunnittelema sankarihauta-alue valmistui pyhäinpäivänä 1946. Muistomerkki on valmistettu punagraniitista. Keskellä muistomerkkiä on kookas risti, jonka molemmilla puolilla olevissa kivissä on symboleina oksa, miekka ja kypärä.

Sankarihaudan kivessä on tekstit ”1939 Sen suurempaa rakkautta ei ole kenelläkään kuin että hän antaa henkensä ystäviensä edestä.” sekä ”1944 Sielumme annoimme Jumalalle, henkemme isänmaallemme ja nimemme jää jälkimaailmalle.”

Muistolaatoissa on 267 nimeä, 218 mäntsäläläisen ja 49 Karjalaan haudatun sankarivainajan nimet.

Kirkkoherranvirastosta on saatavilla kattava esite Mäntsälän hautausmaasta.

Mielenkiintoista luettavaa hautausmaan historiasta tarjoaa myös Marja Terttu Knapasin artikkeli teoksessa Gloria In Excelsis Deo. Mäntsälän kirkon historiaa, jota on käytetty tämänkin esittelyn lähteenä. Teosta voi ostaa kirkkoherranvirastosta.

Haudan hoito

Hautapaikka