kirkko

Vanha Porvoontie 8

• Jumalanpalvelus sunnuntaisin ja muina pyhinä klo 10
  • Museohuone sakastin yläpuolella toisessa kerroksessa
  • Kirkon viereisessä huoltorakennuksessa ärjestetään myös tapahtumia
  • Tiedustelut ja varaukset: kirkkoherranvirasto, p. (019) 5607 500
  • Mäntsälän kirkko toimii tiekirkkona kesällä

Panoraamakuvat Mäntsälän kirkosta

Historiaa

Mäntsälän kirkko vihittiin käyttöön 1866, suurten nälkävuosien aikaan ja Suomen ollessa osa venäjän keisarikuntaa. Tuolloin eläneille paikkakuntalaisille tämän päivän Mäntsälässä olisi tuskin muuta tuttua kuin se: punatiilinen rakennus, jonka on korkeuksiin kohoavan torninsa vuoksi sanottu olevan kuin huutomerkki maisemassa. Nykyinen kirkkorakennus, jota edelsi kolme puukirkkoa, on valmistunut vuonna 1866. Tyypiltään se on länsitornillinen pitkäkirkko. Kirkko suunniteltiin Suomen Intendentinkonttorissa arkkitehti E.B.Lohrmanin johdolla. Viimeisin peruskorjaus tehtiin vuonna 1991. Silloin kirkon sisätilat kunnostettiin ja kirkkosaliin sijoitettiin pitkään säilytyksessä ollut Koiviston rajantakaisen kirkon kattokruunu. Kirkon alttaritauluna on saksalaisen Bernhard Reinholdin maalaus Paimenten kumarrus (1861).

Lisätietoja

Perusteellinen esitys Mäntsälän kirkon historiasta on seurakunnan julkaisema kirja "Gloria In Excelsis Deo", jota on käytetty lähteenä myös tässä yhteydessä. Teosta voi ostaa kirkkoherranvirastosta.

Lyhyt kertomus ja Summallinen tili Mäntsälän pitäjän uuden kirkon rakennuksesta

Alun perin vuonna 1876 julkaistu kertomus Mäntsälän kirkon rakentamisesta on saatavilla nyt myös digitaalisessa muodossa.

Summallinen tili (pdf) (2.7 MB)