Museohuone

Museonhuoneen osin vuosisatoja vanhaa esineistöä kannattaa tulla katsomaan kauempaakin, sillä yhdessä kirkon ja hautausmaan kanssa se valottaa kiinnostavalla tavalla Mäntsälän seurakunnan ja samalla koko paikkakunnan historiaa.

Museohuoneen panoraamakuva

Kiinnostava esineistö

Tuskien mies

Vierailun aikana selviää muun muassa, miltä näyttää 1700-luvulta peräisin oleva surukulkuesauva tai  satakunta vuotta vanhempi köyhäinkassa-arkku, johon joku on joskus yrittänyt murtautuakin.

Arvauksensa voi esittää pistimestä, jonka iästä sen paremmin kuin käyttötarkoituksestakaan ei ole tietoa. Ikänsä ja taidokkuutensa puolesta huoneen päänähtävyytenä voi pitää myöhäiskeskiaikaista "Tuskien mies" -veistosta, vanhinta esineistä.

Esineiden nuorimmasta päästä on sen sijaan siunaushiekka-astia, joka on peräisin vuodelta 1884 ja oli käytössä vielä 1950-luvulla. Samaa ikäluokkaa on tinasta valettu viinikannu ajaton kaunotar on ostettu vuosien 1853-1863 välillä porvoolaiselta Henrik Kastenilta. Häpeäpenkki on vuosisadan vanhempi; se on tehty vuonna 1756.

museo opas FI Mäntsälän kirkon museohuone löytyy Museo-oppaasta

virsitaulu ja siunaushiekka-astia